Росен Желязков удостоверения, граждански брак, Росен Желязков, Томислав Дончев

Росен Желязков: Правителството е стабилно, има искания, които целят хаос и напрежение

В края на мандата на всяко правителство е съвсем естествено да се очаква недоволство, повечето от протестиращите – около 20-годишни, в по-голямата част от живота си са живели с три правителства на Борисов, имали са възможност да отидат да учат в чужбина, и очакват в България да заварят същия подреден свят. Няма как да стане, само преди 30 години излязохме като една от най-бедните страни в Европа. Това каза пред Нова тв министърът на транспорта Росен Желязков.

Има и такива искания, които целят създаването на хаос и напрежение, но всяко от исканията заслужава да му бъде обърнато внимание.

Но като че ли исканията се изчерпват до оставката, а разговорите са невъзможни, за съжаление. В Конституцията има гарантирани права и свободи – едното е да се протестира, другото е за свободното придвижване на хората – тези права се стълкновяват в сблъсъци по кръстовищата.

Мандатът изтича март месец, ако се иска веднага оставка и служебно правителство, това означава, че изборите ще бъдат след не по-малко от три месеца. Само че изборите във втория вариант ще бъдат при липсата на парламент, при липсата на нормално работеща държавна машина, допълни министърът на транспорта.

Не знам дали протестите ще увеличат избирателната активност, но със сигурност партиите ще консолидират ядрата си, но новите партии няма да имат време за два-три месеца да го направят. Когато говорим за промяна, тя трябва да е възможна, иначе партийни лидери се възползват от противопоставянето ни.

Правителството е дотолкова стабилно, доколкото е стабилно парламентарното мнозинство, което е стабилно, заключи Желязков.

През този мандат се увеличиха средствата за плащане на помощи на хора с увреждания четири пъти, – така министърът коментира снощните сблъсъци между протестиращи майки от „Системата ни убива“.

- реклама -