Росен Желязков: Най-важното е да има НС, без него нищо не може да се случи

Най-важното е да има парламент – без него нищо не може да се случи. Това заяви зам.-председателят на НС и депутат от ГЕРБ Росен Желязков в интервю за БНР.

„Вариантът за търсене на консенсус в този преходен период – от изборите до връчването на първия мандат, оставя по-скоро

възможността за предлагане на кабинет, излъчен от ГЕРБ,

отколкото да се търси – на този етап с първия мандат, кабинет с по-широко съгласие. Червените линии, които се очертаха, не дават възможност за мнозинство, което да гарантира стабилно управление на правителство. Което да обхваща по-широк кръг от парламентарно представени политически субекти“, каза той.

И посочи, че в рамките на една седмица ГЕРБ ще направят това, което политическата логика повелява. А именно разговори отново, и то с всички парламентарно представени партии. „Защото политиката е умение на възможностите и това минава през диалози, а не през отрицание и червени линии“, обясни той.

„Ако кабинетът е на ГЕРБ, ГЕРБ има лидер и то той трябва да е кандидатът за премиер. Ако кабинетът ще търси подкрепа за определени политики с по-широко парламентарно доверие, тогава кандидатът трябва да е човек,

който да съумее да елиминира червените линии“.

Желязков допълни, че има две важни теми – понасяне на отговорност и лидерство:

„Най-същественият елемент е не дали ще има редовно правителство, кой ще е министър-председател и кои министри. Най-важното е да има парламент, защото без него не може нищо да се случи. Залогът е парламент, не правителство. Тази задача се решава с това политическите партии да преглътнат егото си и да погледнат рационално какъв е дневният ден на обществото. Това става с разговори, консултации, премахване на червени разделителни линии, с разбирателство, че при редовен кабинет парламентът ще продължи да работи… Не е важно с кого, а за какво“.

Според него от ДБ все още не могат да се еманципират от „Продължаваме промяната“ по отношение на суверенност на вземане на решения.

„Но не считаме, че разговорите в посока стабилно управление, което да има общ знаменател –

евро-атлантическата ни принадлежност и разбирания,

които демонстрираме по различни важни гласувания, не може да се получи“, уточни все пак Желязков.

Зам.-председателят на парламента подчерта, че „гарантиране на честността на вота не е въпрос за начина на гласуване. А за начина, по който свободната воля трябва да се пренесе към изборния резултат“.

„От начина, по който беше проведен дебатът по Изборния кодекс, изгубиха всички“, категоричен бе то.

- реклама -