Росен Желязков: Мерките за пътувания между държавите в ЕС трябва да са координирани

„Мерките за пътувания трябва да се координират между държавите в ЕС.“ Това каза министърът на транспорта Росен Желязков по БТВ. „Целта е възстановяването на организираното или единичното пътуване в рамките на това, което епидемичната обстановка ни позволява. Ако със съседните държави постигнем координационни действия – те ще бъдат спазени“, обясни Желязков.

Маршрутите не трябва да са дискриминационни.

„ЕК не може да налага, тя препоръчва само такива мерки. Като идеята е те да са пропорционални с постепенното възвръщане на стандартните транспортни услуги. ЕК също препоръчва да има координатия между съседни държави, включително и такива, които не са членове на ЕС. Това за нас е много важно и означава, че ние старателно трябва да координираме мерките с нашите 3 съседки, които не са в ЕС“, уточни министърът на транспорта.

Ако се тръгне от България и трябва да се стигне до Брюксел, трябва мерките в двете страни да са еднакви, в противен случай нямаме координация и пропорции. Маршрутите трябва да бъдат недискриминиращи и да се спазват правилата за конкурентност, допълни Желязков – това означава, че за едни превозвачи не може да има по-облагодетелствани маршрути, отколкото за други.

По думите му ЕК препоръчва мерките да са пропорционални, между противоепидемичните мерки и постепенното връщане към нормалността.

Пътуването на хора няма да се възстанови за седмица или две, добави транспортният министър.

- реклама -