Росен Желязков: ГЕРБ е готова да не предлага кабинет с първия мандат

Росен Желязков: ГЕРБ е готова да не предлага кабинет с първия мандат. Ние искаме да имаме единно становище от тази коалиция (ПП-ДБ)

още преди връчването на мандатите,

защото ние много ясно заявихме, че загърбваме политическия егоизъм. Даже сме готови, ако те заявят, че с техния мандат ние може да сформираме стабилно мнозинство, което да приеме тази законодателна програма в пълнота, да не отиваме към предлагане с първия мандат на кабинет“.

Това каза пред bTV Росен Желязков от ГЕРБ, който беше избран на 19 април

за председател на 49-ия парламент.

Според него в коалицията ПП-ДБ има противоречия и отстрани погледнато изглежда, че „Продължаваме промяната“ са по-склонни да управляват на държавно ниво, докато „Демократична България“ се стремят бързо да стигнат до местните избори.

„ПП-ДБ се срамуват от подкрепа от ГЕРБ,

така ми изглежда. И не искат на фасадно ниво да има участие от ГЕРБ. Мотивите им са доста изкуствени. В мен остава усещането, че те започват да подготвят почвата за нови избори“, коментира Желязков. Това каза пред bTV в първото си телевизионно интервю за Росен Желязков от ГЕРБ, който беше избран на 19 април за председател на 49-ия парламент.

Той стана 16-ият председател на

Народното събрание в новата ни история.

Неговата кандидатура беше подкрепена от депутатите от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и „Има такъв народ“.

ПП-ДБ се съгласиха да гласуват за Желязков след споразумение с ГЕРБ, че след три месеца за председател на парламента

ще бъде избран депутат от тяхната коалиция.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова вчера ПП-ДБ да кажат ясно от кого ще искат подкрепа за правителство с техния мандат.

„Това не беше ултиматум, изнасяне на въпроса преди връчването на мандата. В политиката с всички означава с никого“, уточни Желязков.

По думите му политическият разговор губи своята логика при формулировката „ние не искаме ГЕРБ да участват в управлението, но много искаме да ни подкрепят“.

- реклама -