Росен Желязков, ГЕРБ: Видяхме коалицията „Демократична България“ и БСП да атакува с некомпетентност сделката за концесията на летище „София“ -ВИДЕО

Министърът на транспортна и кандидат за депутат Росен Желязков отговори на БСП по обвиненията за концесията на Летище София.

По-рано днес народният представител от БСП Румен Гечев заяви, че ГЕРБ искат да опростят на концесионера таксите за първите 10 години и те да се преместят за последните 10 години на договора.

„Тоест 10 години българският бюджет ще пием студена вода, след като джипката раздаде 550 млн. лв. без ДДС“, коментира Гечев.

 Румен Желязков отговори:

„Днес ние видяхме новата коалиция между Демократична България и БСП в координирана акция като партизански набег. Двете партии с едни и същи тези атакуваха с три „Н“ – некомпетентност, неграмотност и несъстоятелност, българската държава и годишните концесионни задължения“„660 млн. с ДДС са първоначалните инвестиции, годишно концесионно възнаграждение ежегодно не по-малко от 24,5 млн. евро на година.

Тези плащания гарантират, че летище „София“ ще бъде финансирано с близо 2 млрд. Само първоначалното концесионно плащане ще плати авансово за 35 години напред два пъти по-голям размер. Има само полза за българската държава“, категоричен бе той.

„През тези години бяхме свидетели на много опити на БСП да компрометират процедурата и да я спрат с различни по формулата си атаки. От миналата година досега тече т.нар. „преходен период“, в рамките на който трябва да се изпълнят предварителни условия, които са ангажимент на двете страни – българската държава и концесионерът, за да започне ефективната дата.

Това означава концесионерът да замести досегашния летищен оператор“, обясни министър Желязков. 

„2019 г. българската държава погаси задълженията за БДЖ. Тези пари ще влязат в бюджета тази година и ще служат за извършването на всички разходи по бюджета за текущата година.

Задавам аз въпроса на нашите некомпетентни критици – ако тези средства не влязат в бюджета, с какво ще бъдат заместени? Може би следващото коалиционно правителство начело с БСП ще прибегне към теглене на дълг?“, попита той.

„Не искаме да подаряваме нищо никому. В момента по-големия риск сме възложили на концесионера“, подчерта Желязков.

И добави, че българската държава трябва да се възползва от позитивите на концесионния договор.

- реклама -