Росен Желязков: Ако не се подкрепи кабинет с първия мандат, вторият изглежда също толкова обречен

Докато не отмине дистанцираното говорене и не се седне на разговор очи в очи, всичко е възможно. Това каза председателят на 49-ия парламент Росен Желязков в Нова тв.

Ако хипотетично мандатът бъде връчен в сряда, най-вероятно ще предложим кабинет и ще търсим подкрепа от останалите формации,

без да търсим коалиционна формула, каза още той. Според него най-естественото нещо в тази политическа ситуация е да има лидерска среща между ГЕРБ и ПП-ДБ.

Той уточни, че правителството може да бъде като кабинета „Габровски“ или да бъде чисто партийно. „Не го предпоставяме преди лидерската среща. Ако не подкрепят първия мандат, вторият изглежда също толкова обречен. В нашия мандат ние ще посочим кой да бъде премиер“, допълни шефът на 49-ото НС.

Смятаме, че стабилното управление, дори и за кратък период от време, е възможно между първата и втората политическа формация.

Нямаме политически различия с втората политическа формация. Но когато на преден план се постави въпросът: „Какво мислят нашите избиратели“, всичко отива в канала, обясни Желязков.

Той допълни, че в политиката има основно правило – кой носи политическата отговорност.

Ще повторим за шести път една и съща грешка – увлечени в това какво очаква партийният електорат, и виждаме докъде се докарваме, уточни Желязков. Допълни, че се забелязва втвърдяване на разговора.

„Очаквахме от тях доста по-отговорно поведение. Разговорите с ПП и ДБ преминаваха в това на добрите политически практики. Когато две политически формации, които са били антагонисти в предизборната кампания, седнат на масата и разговарят за общи законодателни приоритети, показва по-висока политическа култура в сравнение с тази в предишните две години. Това ни даде основание да смятаме, че има възможност първата и втората политическа сила да вървят към съвместно управление с ясен хоризонт с ясни приоритети. Когато обаче едната политическа сила заяви, че няма да подкрепи управление нито с мандата, нито с участието на ГЕРБ, преди лидерите да седнат на масата на разговорите, се поставят условия, сякаш да се откаже“, обясни шефа на 49-ото НС.

По думите му днес ГЕРБ ще предложи и ще покани партиите на лидерска среща, която трябва да се случи в парламента.

- реклама -