Росен Желязков: 5 000 км пътища ще бъдат извадени от тол системата

Предприемат се стъпки към изваждане на 5 хил. километра пътища от обхвата на тол системата. Така транспортният министър коментира недоволството на превозвачите от въвеждането на тол системата. Пред БТВ той уточни, че ще се плаща само за ползването на магистралите, първокласните пътища и част от второкласните.

Според министъра, след като това стане, няма да има основания за поскъпване на билетите за автобус и стоките. Росен Желязков каза още, че с превозвачите има диалог, разбиране и добра чуваемост, което ще доведе до постигане на съгласие. Попитан от кога ще заработи тол системата за товарните автомобили и автобусите, която първоначално трябваше да започне да действа на 15 август, той прогнозира, че това ще стане след около до 6 месеца тестови период.

Железница Благоевград Крупник строителство Струма

Обхватът на тол системата ще е около 10 хиляди километра пътища в страната.

Има текучество сред инспекторите, които наблюдават и контролират безопасността на полетите с малки самолети.

Румен Иванов

През миналата година от 14 инспектори са напуснали 11. Част от одита, назначен в ГД ГВА, е да се затегнат мерките за безопасността на летене на малки самолети. Така транспортният министър Желязков коментира зачестилите напоследък инциденти с малки самолети.

Над 2 млрд. лева годишни приходи за държавата се очакват от концесията на летище София, посочи транспортният министър.

Той очаква концесионерът на летище София ще бъде избран до средата на юли. Първоначалната вноска от 550 млн. лева без ДДС ще се преведат към бюджета, като ще се решева допълнително дали с тях да се погаси дълга на БДЖ или да се използват за него друго. Годишните вноски по концесията ще отиват във фонда за подпомагане на пенсионната система.

- реклама -