Плевнелиев

Росен Плевнелиев и Румен Радев обсъдиха ситуацията в страната (СНИМКИ, ВИДЕО)

Държавният глава Росен Плевнелиев се среща за първи път днес с избрания за президент Румен Радев.

Плевнелиев е поздравил Радев с избирането му за президент и го е поканил в кабинета си на „Дондуков“ 2. Двамата са обменили мнения по актуалната политическа ситуация в страната след изборите и след внесената от министър-председателя Бойко Борисов оставка на правителството, съобщават от пресслужбата на държавния глава.

Президентът Росен Плевнелиев и неговият приемник са обменили мнения по необходимите стъпки, които следва да бъдат предприети от президентската администрацията и от отговорните политически фактори в страната през следващите дни и месеци.

„От изключителна важност е да бъде запазено спокойствието в България, да бъде осигурена предвидимост и яснота относно предстоящите действия на институциите, съгласно записаните в Конституцията механизми и процедури на приемственост в изпълнителната и в законодателната власт“, посочват от прессекретариата на държавния глава.

Двамата са разговаряли и за необходимостта от координирани, максимално публични и прозрачни действия на всички отговорни институции.

„За да бъде избегната политическа криза в страната, е необходимо да бъдат избягвани всякакви едностранни действия на която и да е институция, а политическият и междуинституционалният диалог са основа за преодоляване на напрежението в обществото в следизборна ситуация, беше подчертано по време на разговора“, казват още от прессекретариата на държавния глава.

Радев - Плевнелиев

 

Според Румен Радев двамата са обсъдили политическата ситуация в страната, както и функциите на президента. Категорично не са обсъждани имена за министри в бъдещия служебен кабинет – „Нека да не избързваме“, призова Радев.

Той е получил уверение от Росен Плевнелиев, че ще има консултации между двамата по въпроса за служебния кабинет и състава му.

Радев се въздържа да даде прогноза за това кога ще са следващите избори. „Зависи от това дали парламентарно представените партии ще формират кабинет“, подчерта Радев.

- реклама -