Росен Христов: Постигнали сме пълна диверсификация и стабилност на доставките на газ

Росен Христов: Постигнали сме пълна диверсификация и стабилност на доставките на газ. Смело мога да кажа, че сме постигнали пълна диверсификация и ще има стабилност на

доставките на природен газ.

Това каза служебният министър на енергетиката Росен Христов в предаването „Тази сутрин“ на bTV. Коментарът му е по повод подписването на споразумението между „Булгаргаз“ и турската държавна енергийна компания „Боташ“ (BOTAŞ) за достъп до терминалите за втечнен газ и газопреносната мрежа в Турция. Церемонията се състоя в Министерския съвет на 3 януари.

За пръв път от години,

след многократни опити, успяхме да договорим с турската страна мащабно сътрудничество. Това на практика се случи след срещата на президента Румен Радев с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, посочи днес Христов. По думите му преговорите са били интензивни, като последните условия са били финализирани на

24 и 25 декември в Истанбул.

Сделката наистина е мащабна и е от голямо значение за България, тъй като всички знаете, че проблемите с доставка на газ не са свързани с доставките на газ, а с липсата на инфраструктура, посочи енергийният министър.

Той добави, че цените на природния газ би трябвало

да намалеят още през февруари.

Трябва да усетим веднага ефекта и от сделката с Турция, тъй като още февруари започваме да разтоварваме танкери там. Имаме възможност да договаряме допълнителни доставки на по-ниски цени с доставчиците, тъй като имаме осигурени терминали за разтоварване, коментира Христов.

Договорът е за 13 години,

като от следващата година имаме да разтоварваме по 14 танкера на година. Тази година е транзитна и имаме по-малък капацитет, но достатъчен, за да осигурим всичките си доставки, каза министърът.

- реклама -