Росен Христов: България ще загуби милиарди, ако не усвои газа по договора с „Газпром“

Росен Христов: България ще загуби милиарди, ако не усвои газа по договора с „Газпром“. Към момента страната ни е използвала една трета от количеството.

Ако България не усвои 3 милиарда куб метра газ по договора с „Газпром“ до края на годината, може да си стигне до арбитраж и до санкции на стойност милиарди левове, коментира енергийният министър Росен Христов.

Към момента страната ни е използвала една трета от количеството. Въпреки това, министърът заяви, че преговорите с „Газпром“ ще бъдат подновени, ако не се намери газ на по-изгодна цена и подчерта, че синьото гориво от Русия е второто най-евтино след азерското.

„Имаме договор, който, ако не изпълним, дължим санкции от милиарди. От друга страна по този договор може да получим газ, който е един от най-евтините в момента. И ние това нещо го поставяме на въпрос дали да го използваме или не. Разбирам че има геополитика, но икономиката си е икономика – да не ги смесваме“, казва той.

Росен Христов инспектира днес край Хасково работата по завършването на интерконектора Гърция-България. Той е поканил на работно посещение колегите си от Гърция и Румъния през следващата седмица.

Още по темата:

- реклама -