Росатом, АЕЦ "Белене"

Росатом убеден, че България ще избере руския проект за новия енергоблок

Росатом е уверен, че именно руският проект за атомна електростанция ще бъде избран от правителството на България за строителството на новия енергоблок на страната. Това съобщи ръководителят на държавната корпорация Алексей Лихачов в интервю за телевизия „Русия 24”.

„Независимо какъв формат за по-нататъшното развитие избере правителството на България, може да се разсъждава с голяма вероятност и да бъдем сигурни, че изграждането на нов блок в България ще се извърши по руски дизайн, така че ще бъде избрано нашето предложение. Очевидно ще направим това в консорциум с европейски доставчици. Тук, в този случай, обаче топката е на територията на българското правителство“, каза Лихачов.

„Росатом“ показва сериозни интереси на Балканите. Днес руският президент Владимир Путин и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган участваха чрез видеоконференция в тържествена церемония по изливането на „първия бетон“ за третия блок на атомната електроцентрала „Аккую“ в Турция.

Ръководителят на „Росатом“ Алексей Лихачов беше на място, като отбеляза, че от днес тази строителна площадка се е превърнала в най-голямата ядрена строителна площадка в света. „Проектът е наистина уникален. В момента атомната електроцентрала „Аккую“ е най-голямото ядрено строителство на планетата. От днес тук се изграждат едновременно три енергийни блока“, каза Лихачов по време на церемонията.

Владимир Путин заяви, че при изграждането на АЕЦ „Аккую“ „Росатом“ използва най-модерните и надеждни технологии. „Росатом, като признат лидер в областта на мирната ядрена енергия, прилага най-модерните инженерни решения, рентабилни и надеждни технологии по време на строителството на централата, като същевременно се придържа към най-високите стандарти за безопасност и най-строгите екологични изисквания“, каза Путин.

- реклама -