АЕЦ Белене

„Росатом“: Сигурни сме, че кабинетът ще вземе мъдро решение за АЕЦ “Белене“

„Росатом“ изразява задоволство по отношение на това, че българското правителство търси решения за реализацията на проекта АЕЦ „Белене“. Сигурен съм, че правителството ще вземе мъдро и правилно решение“.

Това заяви първият заместник генерален директор „Росатом“ Кирил Комаров. Той обаче не отговори категорично дали руската корпорация ще се включи като стратегически инвеститор.

Комаров заяви, че руската компания е в непрекъснат диалог с българските им колеги по проекта за втората атомна. Неведнъж са заявявали, че са готови да обсъждат всяко едно решение на българското правителство.

„Препоръките, които сме давали на Министерството на енергетиката е да бъдат разгледани всички възможни варианти за този проект. Същевременно също сме казвали, че никъде по света такива проекти не се осъществяват без държавата. Друг е въпросът обаче какво ще е това участие“, отбеляза Кирил Комаров.

Твърдата позиция на правителството е, че втора атомна централа ще се строи от стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без държавни гаранции.

В края на юни Министерски съвет, след подкрепа от парламента, отмени свое старо решение и възложи на министър Теменужка Петкова до края на октомври да работи по избора и търсенето на инвеститор. Очаква се най-късно до края на годината активите и пасивите по проекта да се отделят в отделно дъщерно дружество.

Един от основните приоритети в сектор „Енергетика“ е свързан с удължаването на живота на V и VI блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на брифинг в енергийното министерство. Там бяха представени резултатите от завършването на проекта за удължаване срока на експлоатация на VI блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Енергийният министър подчерта, че атомната централа осигурява 33 на сто от общото потребление на електроенергия на България и е гарант за енергийната сигурност на страната. Тя припомни, че в края на миналата година беше завършена работата по предоставянето на нов 10-годишен лиценз за работа на V блок на АЕЦ „Козлодуй“.

- реклама -