Комаров Петкова Росатом АЕЦ Белене изграждане

„Росатом“ е готова да участва в изграждането на АЕЦ „Белене“

Руската държавна компания „Росатом“ е готова да участва в изграждането на АЕЦ „Белене“ в посочена от българското правителство роля.

Това заяви първият заместник-генерален директор на дружеството Кирил Комаров, който е в България, за да подпише договор за удължаването на живота на шести блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Заместник-генералният директор на „Росатом“ беше категоричен, че е запознат с условията, при които България иска да дострои втората атомна – без държавни гаранции и без дългосрочни договори за изкупуване на ток.

„Ще бъдем много щастливи, за възможността в каквато и да е форма, която да е удобна за българското правителство, да участваме във възобновяването на този проект. Препоръката ни е да разгледате всички варианти как този проект може да се реализира. Защото истината е, че в момента никъде в света проектът за изграждане на големи ядрени централи не се реализира без участие под някаква форма на държавата“, заяви Комаров.

От „Росатом“ заявиха още, че очакват България да обяви новите условия за избор на стратегически инвеститор.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви, че процедурата за изграждането на АЕЦ „Белене“ ще бъде обявена до края на годината. Тогава и ще стане ясно дали инвеститорският интерес до момента ще бъде потвърден.

- реклама -