Ромският крал в Румъния задържан за данъчни измами

Кралят на ромите в Румъния Дорин Чоаба е бил задържан за 24 ч. във връзка със случай за избягване на плащане на данъци, при който на държавния бюджет за били нанесени щети в размер на 5 млн. евро, съобщи Mediafax.

Полицейски служители са извършили 28 обиска в различни румънски градове, сред които Клуж, Сибиу и Букурещ. Целта на операцията били хора, заподозрени в избягване плащането на данъци и пране на пари. По случая са задържани няколко души, сред които е и Чоаба. Неговата съпруга била разпитана след обиска на къщата им в Сибиу.

Според полицията в периода 2009-2014 г. представители на няколко компании създали мрежа за избягване на данъци, основана на измамна финансово-банкова система. Целта им била да се избегнат данъчните задължения. Предполага се, че това е станало чрез регистриране на фалшиви фактури за фиктивни сделки в счетоводните книги на дружествата, като става дума за „трансфери“ на обща стойност над 18,4 млн. евро, за които те неправомерно са си спестили ДДС. Освен това изкуствено са намалили данъка върху печалбата. Щетите за държавния бюджет възлизат на над 5 млн. евро.

Освен това от полицията казаха, че всички парични суми, получени чрез тази схема, по-късно са били изпрани чрез тези компании, контролирани от заподозрените.

По време на обиските полицията е конфискувала два луксозни автомобила, около 220 000 евро в брой и 21 000 евро по банкова сметка. Задържаните активи също включват сграда.

- реклама -