Банго Васил

Ромите празнуват Банго Васил три дни – ВИДЕО

В следващите три дни ромите ще празнуват Нова година. Празникът е известен още като Банго Васил или Васильовден и се отбелязва на 13, 14 и 15 януари. Празнуването на Василица е свързано с легенда, че Свети Васил, който бил техен застъпник и защитник, възстановявил моста, по който преминавали ромите, след като бил разрушен от Дявола и по този начин ги спасил.

Това е най-големият празник на ромите

Вечерта на 13-ти срещу 14-ти януари се повтарят християнските ритуали на Бъдни вечер – цялото семейство се събира вкъщи. Във всяка къща се точат баници, баклави, младите жени чистят къщата и лъскат съдовете, всичко трябва да блести от чистота.

Правят и сарми. 4593339Когато всичко е готово, слагат трапезата на пода в средата на стаята, и нареждат хляба и гозбите. Запалват свещи, по-младите целуват ръка на по-възрастните и искат прошка. Стопанинът разчупва питката, в която има златна пара, пазена и предавана от баща на първородния син. Чак тогава сядат около трапезата. Ядат, пият, играят, веселят се.

Посред нощ пристига Банго Васил, който е пътувал три дни

Той е едър, гласовит и щедър. Има добра дума за всеки, пожелава късмет и здраве, щастие на възрастните, а на децата раздава подаръци. На Василица сутринта децата обикалят съседските къщи и сурвакат за здраве, благополучие, късмет, плодородие. Вярва се, че от тяхната благословия и „лек крак“ зависят щастието и късметът.

На 14 януари за ромите е много важно какъв човек ще влезе пръв в къщата им. Смята се, че така ще бъде и цялата Нова година.

- реклама -