25% от пазара на труда

Ромите ще са 25% от пазара на труда в България през 2020 г.

Ромите ще са 25% от пазара на труда в България през 2020 г. Такива данни съобщи министърът на образованието Меглена Кунева пред bTV.

Затова ведомството подкрепя идеята да се раздават стипендии на ромски деца, които са стигнали до девети клас.

За тези стипендии са заделени 1 милион лева, като 60% от парите идват от международен ромски фонд. Предвижда се с парите да бъдат подпомогнати 700 деца за две години.

Идеята предвижда ромски ученици от IX и X клас с успех над 3,50 да получават стипендия от 30 евро на месец, за да бъдат подпомогнати да завършат средното си образование. Вече има подадени молби и от деца, чиито успех е над 5.50, съобщи Кунева.

Младежите ще трябва да кандидатстват за стипендията, като посочат, че се самоопределят като представители на ромския етнос.

Кандидатите за стипендия ще трябва да представят мотивационно писмо, документи за доходи в семейството и свидетелство за успех. Те ще трябва да отговарят на много сериозни критерии, включително и за поведение.

„Идеята, че някой ще влиза в класната стая и ще разделя децата на роми и българи и ще раздава пари на едните, е дълбоко невярна“, обясни министър Кунева.

Министърът на образованието подчерта, че децата от ромски семейства често израстват в домове, където не се говори български език и няма нито една книга, затова трябва да бъдат подпомогнати.

„Очаквам учениците, които получат стипендия, да са пример за своята общност и да дърпат и други напред“, допълни Кунева.

Всяка година над 2 000 деца отпадат от училище, като повечето от тях са от ромски произход.

- реклама -