роми, протест, вода, неплатени сметки, Димитър Николов, Бургас

Роми на протест пред общината в Бургас, след като им спряха водата за неплатена сметка от 100 000 лв.

Роми от бургаския квартал „Победа“ излязоха на протест в центъра на града, след като местната ВиК им спря водата.

Мярката е била наложена заради натрупана сметка от над 100 000 лева за няколко месеца.

Според водоснабдителното дружество по 10-15 нередовни клиенти са се прикачвали към водомери на редовни платци. Така се получили огромни сметки, които сега никой не иска да плати.

Гневни, че са останали без достъп до питейна вода, жители на „Победа“ излязоха да протестират пред общината, където декларираха, че са готови на разсрочено плащане на дълга и в същото време поискаха оставка на ръководството на ВиК. Под прозорците на кметството те демонстративно се изкъпаха с минерална вода, викайки „Искаме вода”, „Сложете ни водомери”, „Вижте ни колко сме мръсни”.

При протестиращите отиде кметът Димитър Николов, който категорично заяви, че няма да допусне нарастване на напрежението.

„Първо няма да допусна напрежение в Бургас, няма да ме уплашите с протест пред кабинета ми.

Гражданите на “Победа” и “Акациите” имат същите задължения, както всеки един бургазлия. Не съм аз човекът, който пуска и спира водата, но като кмет съм длъжен да следя за спазването на правилата. Призовавам протестиращите за спокойствие и да уредят неизплатените си задължения! Призовавам всички останали граждани да не влизат в пререкания с протестиращите, за да не се допусне напрежение в града. Убеден съм в здравия разум на бургазлии и ще направя всичко възможно за осигуряване на спокойствието в града, написа кметът Николов във фейсбук.

Ромите от своя страна заплашиха да спрат да чистят града преди празниците.

- реклама -