лихвари

Роми лихвари тероризирали квартала си в Димитровград

Неутрализирана е организирана престъпна група, която се състои от шестима братя от ромски произход, чиято основна дейност е била т.нар. лихварство. Срещу много висока лихва и задължение за прехвърляне на движим и недвижим имот са давани пари. Това не са гражданско-правни отношения. Лихвите са били от рода Хамдитата на 100%. Това стана ясно на извънреден брифинг на Спецпрокуратурата относно вчерашната акция в Димитровград на ГДБОП срещу лихварски цигански клан.

„Имаме и вторични престъпления, свързани с тази им дейност – изнудване, заплахи, закани за убийство. Те са в доста груб вариант. Хора са бягали и са напускали територията на България. Лица са принуждавани да проституират, за да върнат тези заеми. Най-лекият вариант е бил прехвърлянето на имот – къща или парцел“, заявиха от Спецпрокуратурата.

„В близките часове ще се внесе мярка за неотклонение „задържане под стража“ на петима от шестимата заподозрени. Шестият брат е обявен за издирване. Със съдействието на ГДБОП вярвам, че лицето максимално бързо ще бъде издирено и задържано“, добавиха от там.  В лицата са намерени златни накити, близо половин килограм.

„Братята са били много брутални и не са зачитали въобще реда в държавата. Упражнявали са многократно насилие и побой, принуждавали са хора да проституират. Хората са били напълно обезверени от наглостта и арогантността на тази група. По отношение на лицата, които са използвали услугите им, може да се каже, че са хора с нисък социален статус основно в Димитровград и хасковския регион“, заявиха представители на Спецпрокуратурата.

От Спецпрокуратурата изнесоха повече информация и по случая със задържания кмет на Чупрене.

Според данните до момента в последните четири години Костин е провел 10 публични търга за продажба на общинска земя, при които е извършил нарушения с цел осигуряване на възможността в тях да участва един единствен кандидат, който е закупил имотите на цена близка до данъчната оценка. Търговете са за площ от 236 дка земя, продадени са за до 100 лв на дка.

„В хода на разследването сме установили, че през последните 4 години кметът е провел няколко публични търга, по които е извършил множество нарушения с цел да участва само един единствен кандидат, който да спечели поръчката“, заяви прокурорът наблюдаващ случая.

„При претърсванията вчера събрахме доказателства за още 9 търга, при които прави впечатление, че едно и също лице е закупило почти 400 декара. Същото лице изключително бързо е продало тази земя на младеж, който пък незабавно я е ипотекирал в определена банка. Младежът обаче вече не обслужва кредита, а земята е собственост на банката“, добави прокурорът.  По думите му разследването продължава. На този етап единствен обвиняем е кметът на община Чупрене.

 

- реклама -