Роман Протасевич

Роман Протасевич по време на разпит, излъчен по телевизията: Няма смисъл опозицията да призовава за улични протести

Беларуската телевизия излъчи разпит на журналиста и дисидент Роман Протасевич. Той беше задържан миналия месец, след като самолетът, с който пътуваше беше принуден да кацне в Минс. В записа той заявява, че няма смисъл опозицията да призовава за улични протести.

Протасевич изглежда спокоен, той пуши докато разговаря за опозицията с неизвестен събеседник. Това е втората му поява, след като на 23 май самолетът на „Райънеър“, с който пътуваше, беше принуден от властите да кацне в Беларус, за да бъде арестуван.

„Това сега просто не е никаква (протестна) активност. Точно сега не може да има такава активност“, каза Протасевич. „Когато бях във Вилнюс, открито заявих, че уличните протести не са необходими. Най-малкото трябва да изчакаме икономическата ситуация да се нагорещи достатъчно, за да изкара хората на улицата за паница супа.“

Беларуската опозиция засега не е коментирала разпита на Протасевич. Опозицията заяви, че излъчените самопризнания на руската гражданка София Сапега, приятелката на Протасевич, която също беше задържана след принудителното кацане, изглежда са били направени под принуда.

- реклама -