Ролан Гарос
сн. БГНЕС

Ролан Гарос може да се играе пред празни трибуни

Президентът на Френската тенис федерация Бернар Гуидичели не отхвърли варианта Ролан Гарос да се проведе без публика. Заради пандемията от коронавирус още през март турнирът беше отложен от края на май за 20 септември. Гуидичели обясни и колко важно от финансова гледна точка е да се състои откритото първенство на Франция.

„Не отхвърляме нито един вариант. Турнирът се провежда на корта, но също така и се предава по телевизията. Милиони зрители по света чакат. Да организираме Ролан Гарос при закрити врати ще ни позволи да реализираме част от бизнес модела – телевизионните права. Това не може да бъде пренебрегнато“, коментира Гуидичели. Според медиите във Франция телевизионните права осигуяват около една трета от приходите на Ролан Гарос. Общо турнирът носи около 260 милиона евро, което е 80% от целия оборот на федерацията.

Гуидичели призна, че е възможно надпреварата да бъде отложена с още една седмица и да започне на 27 септември. Това ще даде две седмици пауза между края на US Open и началото на Ролан Гарос. „Водя редовни разговори с президентите на АТП, WTA и ITF. Следващата седмица ще се чуем отново, за да видим докъде сме стигнали. Работим добре заедно, но още е рано да определяме точния график“, обясни Гуидичели. Той защити решението на федерацията да смени датите, без да се съобразява с другите турнири.

„Ролан Гарос е основната движеща сила на френския тенис, той храни играчите и цялата екосистема. Ние мислим първо за тях, как да ги предпазим. Взехме смело решение и днес никой не съжалява за това. Турнир без дати е като лодка без рул – не се знае накъде отива. Опитахме се максимално да предпазим всички други големи турнири и да не засегнем турнири от Големия шлем или Мастърс 1000“, допълни той.

- реклама -