Роклята на Юджини: пълна със символи, близки до сърцето на принцесата

Булчинската рокля на принцеса Юджини е дело на британските дизайнери Питър Пилото и Кристофър де Вос, които основаха марката „Питър Пилото“ през 2007 година в Лондон, съобщи в. „Дейли телеграф“.

Марката е известна със своя иновативен дизайн, обръщащ особено внимание на женствените силуети.

Принцеса Юджини се запознава с двамата моделиери, когато е домакин на проява в подкрепа на жените художнички. Тя е фен на марката от няколко години.

Принцесата активно се е включила в дизайна на булчинската си рокля, а моделиерите внимателно проучили архивите на кралските сватби през годините.

Сватбената рокля е била ушита пласт по пласт, като се започне от корсета и подплатата.

Тоалетът е с деколте, което обхваща раменете и се спуска по гърба, преливайки в шлейфа. Това е било специално изискване на принцесата, за да се вижда белегът ѝ от операцията от сколиоза на 12-годишна възраст. Юджини е патрон на благотворителна организация за болни от сколиоза.

В сватбената рокля са вплетени символи, близки до сърцето на принцеса Юджини, като шотландския рицарски орден, свидетелстващ за привързаността ѝ към кралското имение в Барморал, ирландската детелина, напомняща за ирландските корени на принцесата по майчина линия и бръшляна, символизиращ дома на двойката.

Пилото и Де Вос са интерпретирали тези мотиви под формата на гирлянда в тоалета.

Принцесата носеше тиара със смарагди, която ѝ беше предоставена за случая от Елизабет Втора. Украшението е изработено през 1919 година от платина, като на него са инкрустирани бели и розови диаманти и шест смарагда от всяка страна.

- реклама -