Ройтерс: Ирина Бокова е на второ място в гласуването за генeрален секретар на ООН

Българката Ирина Бокова, която е генерален директор на ЮНЕСКО, е на второ място в надпреварата за поста генерален секретар на ООН, сочи анализ на агенция Ройтерс. Агенцията помества и таблица.
В нея са отчетени и розовите бюлетини „против“, които пускаха петте постоянни членки на съвета за сигурност. Те трябваше да подскажат при кои кандидати има риск от „вето“.

Съветът за сигурност има 15 членове, 5-ма постоянни и 10 непостоянни. Според въпросната таблица обаче за някои от кандидатите се събират повече от 15 гласа.

В таблицата Бокова се нарежда непосредствено след фаворита Антониу Гутериш, който днес трябва да бъде избран за наследник на Бан Ки Мун начело на световната организация.
Според Ройтерс, Ирина Бокова е втора, тъй като Антонио Гутереш има 4 гласа „за“ от страни постоянен член на Съвета за сигурност, а Ирина Бокова има 3 гласа „за“.

Според анализа на Ройтерс Бокова се е класирала по-добре от Вук Йеремич и Мирослав Лайчак

Според таблицата на Ройтерс Бокова се е класирала по-добре от Вук Йеремич и Мирослав Лайчак. Тя е получила 7 окуражаващи гласа, 1 без мнение, 9 обезкуражаващи, от които два от постоянни членки. Вероятно в Ройтерс по грешка са добавили гласовете „вето“ към общия брой на гласовете „против“. Вероятно става въпрос има 7 гласа „против“, от които 2 са „вето“.
Според същия анализ резултатът на Кристалина Георгиева е по-лош. Тя не е осма, а девета с 5 окуражаващи гласа, 2 без мнение, 10 обезкуражаващи.
След вчерашния вот в Съвета за сигурност на ООН се открои един „явен кандидат“ бившият португалски министър-председател Антонио Гутериш.

Веднага след гласуването бе разпространена информация, че българката Ирина Бокова е четвърта, но тя е с най-добрия резултат от дамите, изпреварвайки силните кандидатури на Хелън Кларк и Сусана Малкора. Издигнатата в последния момент от правителството на Бойко Борисов Кристалина Георгиева остана осма от 10 участници в надпреварата.

- реклама -