икономически растеж

Ройтерс: ЕК не смята, че България е готова да приеме еврото

Надяващата се да влезе в еврозоната България не отговаря на критериите за приемането на единната европейска валута. Това е позицията на Европейската комисия, която се очаква да бъде оповестена днес, обяви „Ройтерс“

Тя се съдържа в оценка за всички страни членки, които един ден трябва да приемат еврото. За разлика от по-големи и по-богати страни от ЕС, които все още ползват националната си валута, като Полша и Швеция България, която е най-бедният член на съюза, има голямо желание да влезе в общия валутен съюз, като влезе в така наречената чакалня сега или през юни, посочва агенцията.

С изключение на Великобритания, който догодина се очаква да напусне общността, и Дания, която постоянно отказва да приеме еврото, останалите страни са юридически задължени да влязат в еврозоната някой ден.

„В светлината на оценката за юридическата съвместимост и на изпълнението на критериите за конвергенция и взимайки предвид допълнителни релевантни фактори, Еврокомисията приема, че България не изпълнява условията за приемането на еврото“, гласи оценката на Брюксел, цитирана от „Ройтерс“. Агенцията припомня, че условия за приемане на еврото са дългосрочно ниски лихви и инфлация, както и нисък бюджетен дефицит и държавен дълг, както и стабилен курс на местната валута спрямо еврото. Освен това да има независима централна банка и да е добре интегрирана в икономиката на еврозоната.

- реклама -