забрана заразени, коронавирус, СЗО, САЩ, Италия, Великобритания коронавирус COVID-19

Ройтерс: България аплодира от балконите медиците си на първа линия, за да покаже съпричастност

Хиляди българи излязоха на терасите си в неделя вечер за да аплодират лекарите и медицинските сестри, които са на първа линия в борбата с коронавируса за да изразят своята съпричастност с техния труд, предава Ройтерс.

Премиерът Бойко Борисов обяви в неделя, че всички медици, участващи в лечението на пациенти с коронавирус, ще получават бонус от 1000 лева на месец.

Потвърдените случаи в България се увеличиха до 52 през последните няколко дни, като деветгодишно дете от Великобритания се превърна в последната потвърдена инфекция в понеделник. Двама души са загинали от COVID – 19.

Страната е обявила извънредно положение,  закривайки училищата и забранявайки масови събирания.

Хиляди хора в столицата София и десетки други градове  излязоха на балконите си, които блестяха от светлини на мобилните телефони, за да изразят подкрепа за медиците. Кампанията тръгна след призив в социалните медии.

„Всички започнахме да ръкопляскаме в 9 часа“, каза Ирена Янкова от  град Плевен пред българското национално радио. „Съседите ни направиха същото. И съседите, живеещи в следващия блок към нас, също започнаха да ръкопляскат. Усещането е неописуемо! ”

Двама мъже от Плевен бяха сред първите четири случая на коронавирус в България.

„Подкрепяме медиците на фронтовата линия и всички хора, които са близо до заразените“, каза Янкова.

Властите заявиха, че здравната система ще издържи, тъй като българската индустрия произвежда защитни маски и екипировки за медици.

Българските болници, които страдат от хроничен недостиг на медицински сестри – много от които са напуснали най-бедната държава-членка на Европейския съюз, за ​​да търсят по-добро заплащане на запад – вече започнаха да наемат доброволци, които да помагат за лечението на пациентите.

Източник. Ройтерс

Flashnews припомня, че кампанията в подкрепа на българските медици ще продължи и тази вечер от 21 часа.

- реклама -