Примож Роглич
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Роглич увеличи аванса си в Тур дьо Франс

Примож Роглич увеличи преднината си на върха в генералното класиране на Тур дьо Франс след силно представяне в тежкия 13-и етап. Словенецът Роглич и сънародникът му Тадей Погачар се откъснаха в края на финалното изкачване до Пю Мари.

Така Роглич вече има преднина от 44 секунди на върха на класирането. Тя е пред Погачар, който изпревари шампиона от 2019-а Еган Бернал. Колумбиецът е на 59 секунди от лидера.

Французите Гийом Мартен и Роман Барде, които стартираха деня като трети и четвърти в генералното класиране, също не издържаха и изпаднаха извън Топ 10. По-късно от тима на Барде обявиха, че той е паднал, получил е сътресение и няма да стартира в 14-я етап.

„Много щастлив съм от това как се получиха нещата. Това беше перфектен ден за Словения. Но до края има още много време. Чакат ни различни сценарии с различни колоездачи“, коментира Роглич.

Даниел Мартинес спечели първия си етап в Тура

Иначе етапът беше спечелен от 24-годишният Даниел Мартинес от Едюкейшън Фърст. За него това е първа победа в Тура. Мартинес изпревари Ленард Камна в последните метри, за да триумфира. Победителят беше част от откъсване от 17 колоездачи. Съотборниците на Мартинес Хю Карти и Нейлсън Паулес първи атакуваха, но бяха застигнати. После Макс Шахман атакува на последното изкачване. Мартинес контратакува и единствено Камна (Бора-Хансгрое) тръгна с него. Камна опита два пъти да изтърси Мартинес в последните 2 км, където градиентът беше около 15%, но не успя.

- реклама -