Родният град на Джуди Гарланд иска да купи рубинените пантофки от „Магьосникът от Оз“

Родният град на Джуди Гарланд иска да купи рубинените пантофки от „Магьосникът от Оз“

Родният град на Джуди Гарланд в щата Минесота събира средства за закупуване на рубинените пантофки от „Магьосникът от Оз“, след като те бяха откраднати от местен музей и по-късно предадени на аукционна къща, предаде Асошиейтед прес.

Гранд Рапидс, намиращ се в Минесота, където покойната актриса е родена през 1922 г.,

събира средства за ежегодния фестивал „Джуди Гарланд“ (Judy Garland festival), който започна на 20 юни. Градчето в северната част на щата набира дарения, за да върне пантофките, след като аукционна къща ги взе на международно турне, преди да ги предложи на търг на потенциални купувачи през декември.

„Могат да бъдат продадени както за един милион щатски долара, така и за 10 милиона. Безценни са“,

каза изпълнителният вицепрезидент на аукционната къща „Херитидж окшънс“ Джо Мадалена.

Средствата ще бъдат добавени към 100 000 щатски долара, заделени тази година от законодателите на Минесота за закупуване на пантофките.

Базираната в Далас аукционна къща „Херитидж окшънс“ получи чехлите от Майкъл Шоу,

колекционер на реликви, който първоначално е притежавал емблематичните обувки. През 2005 г. Шоу ги предоставя на музея на Джуди Гарланд в Гранд Рапидс. Тогава е извършена и кражбата. ФБР намери пантофките през 2018 г. През февруари те бяха върнати на Шоу.

Мъжът, откраднал пантофите, Тери Джон Мартин, на 76 години,

се призна за виновен през октомври за кражбата, като призна, че е използвал чук, за да разбие стъклото на вратата и витрината на музея. Според адвоката му това е бил „последен опит“, преди да се откаже от престъпния си живот. През януари той е осъден на пробация поради влошеното си здравословно състояние.

Рубинените пантофки са в основата на филма „Магьосникът от Оз“ от 1939 г.

Героинята на Гарланд, Дороти, танцува по жълтите плочки, обута в червените обувки, придружена от Плашилото, Тенекиения дървар и Страхливия лъв. Гарланд, която умира през 1969 г., носи няколко чифта по време на снимките. Останали са само четири.

- реклама -