извънредното положение

Родните политици притеснени от извънредното положение в Турция

Обявеното снощи извънредно положение в Турция притесни българските политици. От рано сутринта в кулоарите на Народното събрание депутатите дискутираха евентуалните последици за страната ни при рязко затягане на контрола в южната ни съседка.

Ердоган може да управлява еднолично Турция при извънредното положение

Патриотите: Ще имаме за съсед крайна ислямска държава

„Това, което става в Турция трябва да срещне своята съпротива от наша страна и трябва да сме подготвени за най-лошото“, заяви съпредседателя на ПФ Валери Симеонов.

4888542Симеонов смята, че извънредното положение в Турция е само първата стъпка към крайната форма на диктатура, която Ердоган иска да наложи в южната ни съседка. Той сравни турския президент с чилийския диктатор Пиночет.

Симеонов:  „Този човек няма да се спре пред нищо, той явно е психически лабилен, явно страда от параноя, самото му поведение в нощта на преврата го показа. И явно е, че неговият стремеж към ликвидиране на всички другомислещи няма да спре.“

БСП притеснени как ще се развие емигрантската криза

„Обявяването на извънредно положение, в която и да е държава е достатъчно притеснително, още повече когато става въпрос за наша съседна държава, при това един от лидерите на Балканите в икономическо отношение“, заяви левия депутат Атанас Мерджанов от БСП.

4955566Червените имат притеснения как смяната на курса на властта в Анкара ще се отрази на емигрантския поток към България и прогнозираха лошо развитие за страната ни.

БСП заявиха още, че ако Турция действително иска да стане член на ЕС трябва да докаже, че може да бъде нормална, светска, демократична държава.

ГЕРБ: Следим внимателно обстановката

„Българска държава следи внимателно извънредното положение в Турция и очакваме публикуването на съобщението в Държавния вестник на страната за да се запознаем какви мерки включва то“, заяви депутатът от управляващата партия Георг Георгиев.

Той посочи още, че към настоящия момент няма притеснения по отношение на българските граждани в Турция.

Премиерът Борисов бил информиран непрестанно за ситуацията в южната ни съседка от външното министерство и службите.

- реклама -