Асен Гаргов

Родни звезди си казаха последно „Сбогом“ с Асен Гаргов

Десетки приятели, колеги и близки си казаха последно сбогом с композитора и певец Асен Гаргов, който ни напусна преди няколко дни след битка с рака.

Поклонението бе в столичния храм „Света Неделя“.

„С Асен се познаваме от 1966 г., а първата група „Фактор” направихме заедно през 1968 г. с Жоро Алексиев- солист на „Бандараците”, да не забравяме, че „Щурците” тръгнаха оттам. И свирихме много хубаво с него, а Асен бе изключително честен човек, а като музикант нямаше по онова време такъв като него”, разказа с топли думи за приятеля си Веселин Тодоров от рок група „Фактор”.

„Тогава всички ние бяхме самоуки рок музиканти, докато Асен вече имаше школа в Чили, където баща му беше работил като дипломат, знаеше над 300 латиноамерикански песни, допълни той. Така че той започна сериозно кариерата си във „Фактор”- бяхме аз, Асен, Валди Тотев, Тенко Славов, Марсел Барух и по-късно- с Емил Димитров, а там го хареса и Вили Казасян. Винаги с Асен сме били приятели и ако той има 2 лв. в джоба последни пари, ще ви ги даде, ако се нуждаете- беше човек, който се раздаваше, не само в музиката, беше истински рок музикант, сподели още Веселин Тодоров.

„Тъжно е днес, за съжаление, често ни се случва напоследък да се събираме по такива поводи, а Асен Гаргов беше един прекрасен човек, голям музикант и композитор“, каза с голяма болка за него и авторът на едни от най-красивите текстове за песни Александър Петров.

„Ние трябва да се почитаме – ако ни задминават разни управници и държавници, ние държим на гилдията”, бе категорична естрадната ни звезда от близкото минало Йорданка Христова, която също бе тук в памет на колегата си. „Асен Гаргов е достоен музикант и композитор, една голяма фигура с българската поп музика. Неговите песни идват от миналото, но със сигурност ще продължат напред. Много ни е мъчно, че го няма”, сподели и Константин Марков от „Тангра”.

Легендарният певец бе дългогодишен дуетен партньор на Лили Иванова

Гаргов е роден е на 24 юли 1949 г. Като малък дълго свири на цигулка. После родителите му заминават за Чили, където учи китара в една от най-известните музикални школи.

Кариерата му започва във вокален квинтет „Студио В“, където е поканен за солист от Вили Казасян в началото на 70-те години.

От 1975 г. до 1991 г. е дуетен и творчески партньор на Лили Иванова. Пише редица песни за нея.

Като самостоятелен певец е известен с песента „Развод ми дай“, добила популярност в зората на демокрацията през 1989/90 година.

Поклон!!!

- реклама -