Ердоган

Родни политици скочиха срещу Ердоган заради негово изказване за Западна Тракия – ВИДЕО

Искат реакция от Външно министерство

Парламентарната група на АБВ настоява Министерство на външните работи да изиска пълния текст на речта на Реджеп Ердоган и да реагира остро на всякакви опити за териториални претенции към България.

Повод за това е изказване на турския президент отпреди няколко дни, в което той заяви: „Не можем да чертаем граници по сърцата си, а и няма да го позволим. Турция не може да забрави сънародниците си в Западна Тракия, Кипър и Крим“. Ердоган изнесе речта по време на откриването на учебната година в университет, носещ неговото име в родния му град Ризе.

Ердоган: Правният статут на Западна Тракия трябва да бъде определен от свободен референдум

Президентът на Турция отправя недвусмислени териториални претенции към околни страни и желанието му в Западна Тракия да се проведе референдум за определяне на статута, заяви Георги Кючуков от АБВ.

„Независимо от начина, по който е интерпретирана речта на Ердоган, в нея съвсем недвусмислено се поставя под въпрос валидността на Лозанския мирен договор от 1923 г. и се правят опити той да бъде преразгледан. Това нещо определено вълнува българската обществено и всички българи“

Още подробности във видеото:

От името на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов, който е и кандидат за президент също настоя правителството и Външно министерство да заемат ясна и категорична позиция, „която ясно да покаже на управляващите в Турция, че България не е част от някаква нова неоосманска империя, а България е държава, която може и ще защитава националния си суверенитет и своята национална гордост.“

„Изказванията на турския президент Ердоган от преди няколко дни, че турското етническо землище е не само Р Турция, а и Кипър, Алепо, Солун, Варна и Кърджали, не е първото изказване на турски държавник по подобен брутален начин за предявяване на претенции спрямо територии, които са част от други суверенни държави.

Съюзът на Тракийските дружества в България също излезе с декларация, в която настоява МВнР да изиска пълния текст на речта на Реджеп Ердоган и да реагира остро на териториалните претенции по отношение на България.

До този момент реакция на българската дипломация липсва.

Още преди два дни от външното министерство на Гърция предупредиха Ердоган да уважава международните споразумения.

- реклама -