сн. Фейсбук

Родна дизайнерка се обяви срещу сексуалния тормоз над жени

Дизайнерката Меглена Каканашева – Мегз, която преди дни обвини журналиста  Мартин Карбовски в сексуaлен тормоз обяви, че подкрепя движението  #MeToo  и призова и други момичета да споделят своите истории.

Движението  # Me too е създадено още през 2006 г. от цветнокожата правозащитничка Тарана Бърк движение за разкриване на сексуални посегателства и за подпомагане на жертвите. През 2018 г. инициативата се разпростря по целия свят, като в някои страни движението запази оригиналното си име, а в други името му беше променено.

Според инициаторите на движението изкореняването на сексуалния тормоз на работното място ще бъде възможно, ако първо се разреши проблемът с неравенството между половете.

Мегз написа в профила си в Фейсбук:

„Много момичета ми писаха, за да ми споделят как те също са получавали сексуални ултиматуми на работното си място или под други форми на властова зависимост. Всички казват „и какво може да направим”, „кой ще ни повярва”, „няма смисъл”. Факт е, че в България за този проблем не се говори и няма общоизвестни, работещи методи за справяне с него. Поради тази причина ще използвам популярността си, за да се опитам да прокарам движението #metoo в България. Писах на международната организация и ще дам всичко от себе си, за да изградим работещ метод за адресиране на проблема у нас“.

Засега създавам инстаграм страницата @metoobulgaria И приканвам всеки, който е имал подобен проблем да споделя. Също – търся си админ за страницата. Някой, който е лично съпричастен с каузата и иска да се бори за нея. Пишете ми в профила на @metoobulgaria“, моли тя.

Преди дни тя разказа в социалната мрежа за това, че журналистът я е заплашвал и поставял ултиматуми. Мегз водеше рубрика в предаването на Карбовски –  „Има секс – има предаване. Няма секс – няма предаване.“

- реклама -