Родителите на малки деца ще могат да получат помощта на професионални детегледачи

Облекчения за работещите родители. От днес родителите на малки деца ще могат да кандидатстват за да получат помощта на детегледачи по процедура „Родители и заетост“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. По този начин те ще могат да се върнат на работа. Заявленията за позицията могат да бъдат подавани във всяко Бюро по труда в страната. Това съобщи зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

„Бюджетът по процедурата е 20 милиона лева. Това е част от инициативите ни в помощ на работещите родители и стремежът ни да стимулираме повече хора да се включат в трудовия пазар“.

Право да подават заявления имат родители на деца от 0 до 5-годишна възраст, които не са приети в детски заведения.

Родителите, които към момента на кандидатстване не работят, ще имат възможност да търсят активно работа в рамките на четири месеца от получаване на услугата за отглеждане на дете. Максималният срок за полагане на грижа за дете ще е 18 месеца.

Целева група са и неактивни хора извън трудова заетост, както и такива родители, които ползват отпуск по майчинство и не могат да се върнат на работа поради това, че няма кой да се грижи за децата.

Възнагражденията за детегледачите, които се покриват по процедурата, се равняват на една минимална работна заплата за пълен работен ден, с добавка от още половин минимална заплата, ако се отглеждат две и повече деца.

Срокът за първия прием на заявления е до 31.10.2017 г.

- реклама -