Без надежда! Родителите на Чарли Гард прекратиха съдебната битка за живота му

Родителите на Чарли Гард се отказаха от битката със съдебната система. Преди месеци болницата в Лондон, която лекува детето, реши да изключи животоподдържащата му система, а Крис Гард и Кони Йейтс се обърнаха към съда, за да обжалват това решение.

11-месечното бебе страда от синдром на митохондриално изтощение на ДНК, което води до атрофия на мускулната тъкан, поразяваща както мускулите, така и главния мозък.

 Заради мозъчното увреждане, детето не може да мести крайниците си или да диша самостоятелно.

Случаят придоби международна известност и стигна до вниманието на Папа Франциск и президента на САЩ Доналд Тръмп. Те подкрепиха родителите в последните им надежди да спасят детето с експериментално лечение в САЩ.

Сега Грант Армстронг, адвокатът на Крис Гард и Кони Йейтс, съобщи пред Върховния съд, че „времето за бебето е изтекло”. Според американските доктори, вече е твърде късно за нуклеозидна терапия, което беше последният шанс за Чарли.

Преди седмици международни специалисти от чужбина подкрепяха надеждите на родителите, че експериментално лечение в Съединените щати ще спаси Чарли.

След дълги съдебни битки обаче, последните резултати на детето от магнитния резонанс обезкуражават невролога д-р Мичио Хирано. „Най-големият кошмар на родителите се сбъдна”, коментира Армстронг.

Гард и Йейтс възнамеряват да вложат дарените над 1,3 милиона британски лири за лечението на детето във фондация, която да помогне на други деца.

Кейти Голъп – адвокатът, който представлява болницата „Грейт Ормънд Стрийт”, изказа най-дълбокото съчувствие от името на всички.

11-месечното бебе ще бъде преместено на палиативни грижи, които да намалят страданието в последните му дни.

Битката с институциите започна още в началото на март на изслушването във Върховния съд в Лондон. Месец по-късно съдия разреши на докторите да прекратят животоподдържащите системи.

В началото на май родители се обърнаха към Апелативния съд, откъдето обжалването им беше отхвърлено в края на месеца. През юни Гард и Йейтс загубват битката и във Висшия съдебен съвет. На 20 юни съдии от Европейския съд по правата на човека обръщат внимание на случая, но отказват да се намесят.

На 24 юли родителите прекратяват съдебната битка, след като петмесечните усилия не довеждат до резултат, а болестта на детето достига до необратим стадий.

- реклама -