училища учители, доброволци, БСП, Нинова, образование, криза
сн. БГНЕС

Родители и учители за Безопасно образование: Връщането на децата от малките училища е прибързано

Решението за присъствено обучение на децата от малките училища предизвика и недоволство от страна на групите „Родители за Безопасно образование“, „Учители за Безопасно образование“ и „Science in the Crisis“.

В отворено писмо до премиера и до министрите на здравеопазването и на образованието заявиха, че решението не се базира на никакви обективни анализи за развитието на епидемичната обстановка в страната.

Предвид нарастващия брой нови случаи на заразени със SARS-CоV-2, броят на хоспитализираните с COVID-19 и на тези, в интензивни отделения за лечение, продължаващият вече втора седмица ръст на починалите от болестта, установените множество случаи на заразени с „британския вариант“ на коронавируса и бавния темп на ваксинация, решението е прибързано, заявиха от групите в отвореното писмо и отбелязаха няколко факта: „Заболяемостта се е удвоила за последните три седмици, като отчита ръст на постоянно нарастване – от 90,48 на 156,8 на 100 хиляди население.

Седмичният ръст на новорегистрираните случаи е с над 20% за трета поредна седмица.

Хоспитализираните и интензивните се увеличават почти 8% за изминалата седмица, като при настанените в болница ръста е за трета поредна седмица. Процентът положителните за COVID-19 проби – от 6,28 на 7,8%, като ръстът е трета поредна седмица.

Починалите от COVID-19 за предходните седем дни са се увеличили с над 20%, а в изтичащата седмица отново има ръст от над 5%. Ръст се наблюдава и при заразените медицински лица за втора поредна седмица въпреки големия брой преболедували и ваксинирани в тази група. По-малко от месец и половина след връщането на децата в детските градини и учениците в начален етап общия брой на заразените във възрастова група от 0 до 19 се е увеличил с над 30%. Навлизането на „британския вариант“ се установява по безспорен начин.

През втората седмица на месец февруари 2021г. в Националния център по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/ са секвенирани 96 проби от пациенти с COVID-19, като при 68 от тях е установен британския вариант на SARS-COV-2. Освен това този вариант на коронавируса е навлязъл в страната още през месец декември 2021 г., което е предпоставка за повсеместното му разпространение в страната два месеца по-късно. Данните на НЦЗПБ сочат, че към 7.02.2021г. вече 12 от 28 области в страната са в „червената зона“, което означава, че в тях заболяемостта е над 120 души на 100 000 население”.

- реклама -