мерки

Родители и учители за безопасно образование настояват да няма разхлабване на мерките

Родители за безопасно образование и Учители за безопасно образование категорично се противопоставят на решението на правителството да отпусне противоепидемичните мерки в страната след 31 март 2021 година.

Публикуваме позицията им без редакторска намеса:

Обективната реалност е коренно различна от нашите желания да се върнем към сравнително нормален начин на живот на този етап. Безспорните фактори за това са два:

1. Липса на контрол върху епидемията.

2. Провал на ваксинационната кампания. Научните данни и статистика абсолютно доказват, че в момента разпространението на вируса е извън контрол. Това води до колапс в здравната система, няколко хиляди заразени на ден, загуба на стотици човешки животи всеки ден.

  • 719.95е14-дневната заболяемост на 100000 население;
  • 20.73 е 14-дневната смъртност на 100000население;
  • За последния месец броят заразени деца (0-19) се е увеличил от 8745 на 11 940 като това представлява увеличение от 36,54% при липса на активно тестване в училищата;
  • Броят заразени медици се е увеличил от 10 211 на 11 781 като това представлява увеличение от 15,38% като значителна част от това съсловие е ваксинирана или преболедувала;
  • Общият брой установени случаи на заразени се е увеличил от 247038 на 330250 като това представлява увеличение от 33,68%. Броят починали за последния месец от 10191 на 12913–26,71%.
България е на 4-то място в света по брой смъртни случаи на глава от населението за двуседмичен период. Над нас в класацията са Чешката Република, Босна и Херцеговина и Унгария България има с над 27,4%по-висока 14-дневна смъртност на милион души, отколкото Бразилия, която също е изправена пред пълна хуманитарна криза.

В сравнение с държавите членки на ЕС и Обединеното кралство България е на 3-то място по смъртност. В сравнение с точно преди 1 година, когато бяха наложени навременни и строги противоепидемични мерки, а България беше сред най-добре справящите се държави в ЕС. В момента болничните легла не достигат, пациенти са принудени да се лекуват у дома, защото за тях няма място в отделенията. Въпреки увеличаването на легловата база липсва човешки ресурс, който да поеме грижата за болните. Лекарите са подложени на непосилен труд вече една година. Работят извън предела на силите си, но водени от лекарския дълг към хората. Липсва последователност в действията за овладяване на епидемичната обстановка. Постоянно сме свидетели на противоречиво говорене и грешни сигнали, които се подават на обществото от отговорните и компетентни институции и техните представители, при това в твърде малка разлика във времето между едни и други изказвания, засягащи реалната ситуация в страната.Всичко това обезверява хората, създава условия за конфронтация, отказ от спазване на мерките, тиражиране на фалшива информация за COVID-19 и ваксините срещу болестта. Отсъствието на категоричност и твърдост в посока налагане на мерки и контрола върху тях, както и противоречивата и частична информация, която се предоставя на населението за ваксините и ваксинационната кампания, влияят върху настроенията в обществото и това води до разединяване, точно в момент, в който всички трябва да бъдем обединени и да работим заедно.

Предстоят избори. Обществото напълно разбира, че всяко решение от известно време насам е политическо и в настоящата ситуация не отговаря на основната задача на отговорните институции, а именно в условия на пандемия да опазят първо живота и здравето на хората. Данните по никакъв начин не дават повод за каквото ида е разхлабване на мерките. Напротив. Говорят за необходимост от строг контрол върху наложените до дата 31 март 2021меркии необходимост от бързи и адекватни действия за ваксиниране на населението. Всяко отпускане на рестрикциите както и недостатъчната наличност на ваксини ще доведе до още по-бурен ръст на кривата на заболяемостта и увеличаване на репродуктивното число R. Решенията на правителството трябва да са в посока затягане на въведените мерки, осигуряване на достатъчно количество ваксини за масова имунизация и провеждане на насочена разяснителна кампания за информиране на населението за ползите от мерките и ваксините. Всяко друго действие ще доведе до още по-тежък колапс на здравната система, още хиляди човешки жертви, още семейства потънали в траур, а това може да бъде избегнато.Икономика се възстановява, но тя се движи от живите.

Загубените човешки животи не могат да бъдат върнати.И ако всяка смърт е част от статистиката, то в реалния живот зад нея стои една малка вселена -човек, семейство, приятели, близки хораи непосилните болка и мъка. Все повече бременни жени биват хоспитализирани в тежко състояние и интубирани. Броят смъртни случаи на млади хора продължава да расте, като това е най-видно през последните 2 седмици. Британският вариант засяга всички възрастови групи еднакво,което означава, че децата не са пощадени. Свидетелство за това са новините през последните седмици за разкриване на допълнителни педиатрични легла.Тъй като наближават избори, бихме искали да попитаме кой ще поеме отговорността за решенията, които се взимат сега? Кой ще поеме отговорността за хилядите жертви на пандемията? Ще има ли политически морал в управлението на кризата?

- реклама -