коронавирус
сн. БГНЕС

Роден математик прогнозира 25 хиляди болни от COVID-19 в края на септември

Математикът проф. Николай Витанов представи 4 сценария за развитието на епидемията от коронавирус. Той заяви пред NOVA, че ако се случват първите три, здравната система ще издържи, но стигнем ли до четвъртия – ще се пренатовари.

Ако ситуацията се запази, както е в момента и темпът на нарастване на заразените остане такъв, до края на август ще имаме 16 000 случая.

A, в края на септември те вече ще са 25 000.

контактни лица, кмет, Русе, Пенчо Милков, коронавирус

Mатематикът има и два по-оптимистични сценария. „В момента можем да приемем, че 80% от хората спазват мерките, а 20% или около 1,5 млн. не ги спазват“, уточни той. Ако обаче всички се държат дисциплинирано в края на следващия месец случаите ще са 11 500, а през септември ще достигнат 13 500, което според проф. Винатов е малко вероятно.

Вторият сценарий е „относително оптимистичен“. „Ако една част от тези 20% решат да спазват мерките, тогава в края на август ще имаме не по-малко от 14 000 заразени, а в края на септември не по-малко от 20 000“, заяви той.

Четвъртият сценарий професорът определи като мрачен и не издаде числа. По думите му в този случай здравната система ще се срине и до декември заразените може да достигнат 6-цифрено число. Най-малкото такова е 100 000.

Проф. Витанов посочи още, че според математическия модел към този момент едва около 80 000 българи са се срещали с вируса. „Това е много далеч от 70-80%, за да говорим за стаден имунитет“, посочи експертът.

източник: NOVA

- реклама -