робот

Робот-свещеник произнася проповеди в древен японски храм

400-годишен храм в Япония се опитва да предизвика интерес към будизма с роботизиран свещеник, с който смята, че ще промени лицето на религията.

Андроидът Канон, основан на будисткото божество на милостта, изнася проповеди в храма Кодайджи в Киото, а неговите човешки колеги прогнозират, че с изкуствен интелект един ден може да се придобие неограничена мъдрост.

„Този робот никога няма да умре, просто ще продължи да се актуализира и да се развива. Това е ценното на робота. Той може да съхранява знания завинаги и безгранично“, заяви свещеника Теншо Гото.

Kритиците да сравняват андроида с „чудовището на Франкенщайн

Роботът с размер на възрастен, започнал работа по-рано тази година и е в състояние да движи торса, ръцете и главата си. Но само ръцете, лицето и раменете му са покрити със силикон, възпроизвеждащ човешката кожа. Стискайки ръцете си една в друга за молитва и говорейки с успокояващи тонове, роботът успява да отнеме вниманието от останалите си механични части, които са ясно видими. Кабели и мигащи светлини изпълват черепната кухина на отворената му горна част на главата и обримчват полово неопределеното, алуминиево тяло. Една мъничка видеокамера, инсталирана в лявото око, завършва зловещото, подобно на киборг творение, сякаш излязло направо от дистопичен холивудски научнофантастичен трилър.

Разработен за цена от близо 1 милион долара в съвместен проект между храма Дзен и известния професор по роботика Хироши Ишигуро от университета в Осака, хуманоидът – наречен Миндар – учи на състрадание и за опасностите от желание, гняв и его.

Божият дроид изнася проповеди на японски, като преводи на английски и китайски са прожектирани на екран за чуждестранни посетители.

„В началото се почувствах малко неестествено, но андроидът предразполагаеше лесно да го следваш“, споделя посетител на храма. „Това ме накара да се замисля дълбоко за правилното и грешното.“

Храмът Кодайджи също се сблъсква с критики – предимно от чужденци – за подправяне на святостта на религията.

„Западняците са най-разстроени от робота“, каза Гото, отбелязвайки до голяма степен положителните отзиви от японските посетители. „Това може да е влиянието на Библията, но западняците я сравняват с чудовището на Франкенщайн„, добави той.

- реклама -