Робот откри Българското председателство на Съвета на ЕС – СНИМКИ

Робот даде началото на първото българско ротационно председателство на Съвета на Европейския съюз. Това стана по време на откриването на MegaDojo Sofia 1.0 #kids4digiEU в Националния дворец на културата днес

Събитието събра стотици ученици от цялата страна. Роботи и създадени от децата електронни машини обсебиха коридорите на НДК и разхождайки се между гостите им даваха информация и възможност за избор на игри.

„Децата са нашият капитал, нашето бъдеще, нашата гордост и през тях ние даваме най-истинския старт на Българското председателство. Надявам се след 14 години някой от тези деца да вземат важните решения за всички нас“, каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова.

Младите хора, децата и уменията на 21 век са нашият основен приоритет, подчерта тя. За първи път деца откриват ротационното председателство на Съвета на ЕС.

Събитието у нас, организирано под патронажа на Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018, става възможно благодарение на CoderDojo Bulgaria и Дигитална Национална Коалиция.

Специално за събитието в страната пристигна българският еврокомисар с ресор цифрова икономика и общество Мария Габриел. Децата поздрави и заместник-министъра на образованието Деница Сачева, дигиталният шампион на България Гергана Паси ръководи събитието.

„Вие показвате, че не сте само потребители, а създатели на съдържание . Показвате ни важното, че това, което никой не може да замести сте самите вие. От днес започвате да пишете историята на успеха на Българското председателство, защото това ще е историята на успеха на България“, каза в обръщението си и Мария Габриел.

„Да създаваш и да си полезен е най-голямото щастие. Забавлявайте се, учете, уважавайте идеите на другите, работете в екип и решавайте проблемите по един креативен начин“, пожела на учениците и зам.-министър Деница Сачева

Доброволци, ментори, организатори и партньори на събитието създадоха на децата 18 работилници. В тях те учиха как да пазят кибер хигиена, разбиваха кодове на страни и съединяваха жичките така, че да светнат създаваните от тях роботи. В продължение на няколко часа учениците програмираха кодове и компютърни игри, композираха музика с клавиатурата, и учиха факти за Европа и за държавите членки с помощта на компютрите си.

Малките програмисти тестваха и издръжливостта на паролите си. Министърът на Българското председателство Лиляна Павлова също тества колко е силна паролата на своя компютър.

Оказа се, че може да бъде разбита за 4 месеца, а организаторите на работилницата „Няма да ме хакнат“ от държавната агенция „Електронно управление“ й обясниха, че всъщност паролата е сравнително слаба, защото силните се разбиват за стотици години.

Шест деца бяха излъчени да бъдат посланици на дигиталните умения по време на Българското председателство на Съвета на ЕС и през следващите шест месеца те ще посетят европейските институции.

Детският уъркшоп по програмиране завърши с награди – таблет и 2 кано компютъра и торбички с книжки и подаръци за всички участници.

- реклама -