Робърт Редфорд се сбогува с актьорството

Робърт Редфорд се сбогува с 50-годишната си актьорска кариера, представяйки филма си „Старецът и пистолетът“ („The Old Man and the Gun“) на кинофестивала в Торонто, предаде Ройтерс.

Легендарният холивудски актьор и режисьор каза на пресконференцията, че това е „прекрасен филм за сбогом“, предаде БТА.

Публиката аплодира възторжено след прожекцията на „Старецът и пистолетът“. Робърт Редфорд играе в него чаровен банков обирджия, който е залавян 17 пъти за 60 години, но така и не влиза в затвора.

„Винаги са ме привличали хората извън закона, откакто бях дете, а и съм имал такива роли, така че просто продължих – каза звездата от „Буч Кисиди и Сънданс Кид“. – Това е весел филм. Истинска история. Прекрасен филм за сбогом“.

Робърт Редфорд, който е на 81 години, каза миналия месец, че ще се оттегли от актьорството след излизането на „Старецът и пистолетът“, защото иска да има повече време за изкуство – първата му любов. Той обаче планира да продължи да режисира.

„Филми като „Цялото президентско войнство“, „Ужилването“, „Далеч от Африка“ превърнаха Робърт Редфорд в една от най-големите звезди на 70-те и 80-те години на миналия век. Той спечели „Оскар“ за режисура за „Обикновени хора“ през 1980 г., но не е печелил актьорска награда на американската киноакадемия.

Режисьорът Дейвид Лоуъри каза, че „Старецът и пистолетът“ е „духовен наследник“ на филмите, направили Робърт Редфорд звезда. Помолен да обясни защо Робърт Редфорд е толкова привлекателен, Лоуъри каза, че гласът и лицето му пред камера имат качества, които „завладяват като нищо друго“.

„Той притежава това, а много малко хора го имат“, обясни Лоуъри.

Във филма „Старецът и пистолетът“ участват Сиси Спейсек, Дани Глоувър, Кейси Афлек.

- реклама -