Робърт Мугабе ще взема $ 150 000 месечна издръжка

Споразумението за освобождаването от поста на зимбабвийския президент Робърт Мугабе предвижда да му бъдат изплатени 10 милиона долара

Половината от тази сума ще му бъде предоставена наведнъж. След което пожизнено ще му бъде изплащана издръжка в размер на 150 000 долара месечно. Това съобщиха източници от управляващата партия в африканската страна. Според тях, ако съпругата на бившия президент Грейс Мугабе преживее съпруга си, на нея ще се изплаща половината от сумата, определена за мъжа й.

На 21 ноември Робърт Мугабе, който управляваше страната през последните 37 години, първо като премиер, а след това като президент, обяви оставката си. Това се случи, след като военните блокираха пътищата към правителствените сгради и парламента. Те поеха контрола над телевизията и поставиха политика под домашен арест.

След това управляващата партия Африкански национален съюз на Зимбабве – Патриотичен фронт“ отстрани Мугабе като ръководител на движението и назначи за нов лидер бившият първи вицепрезидент Емерсън Мнангагва. Той се закле като държавен глава на 24 ноември.

Войниците и бронетранспортьорите, които бяха разположени край правителствените сгради и министерствата в зимбабвийската столица Хараре, се върнаха в казармите

Животът в града се връща към обичайния си ход след оставката на Робърт Мугабе и встъпването в длъжност на новия президент. Това предаде кореспондент на ТАСС, цитиран от БТА.

Обстановката по улиците е спокойна. Магазините, пазарите и ресторантите работят. Вече нищо не възпрепятства уличното движение. Обсъждането на политическата ситуация се премеси в печата и социалните мрежи.

Особено коментирана е речта на новия президент Емерсън Мнангагва, в която той обеща да осигури икономическо възстановяване на страната и равни възможности за всички нейни граждани.

В центъра на вниманието е и въпросът за евентуално съдебно преследване срещу задържаните от военните членове на правителството и на управляващата партия Африкански национален съюз на Зимбабве – Патриотичен фронт“ (ЗАНУ-ПФ). Както и разпределянето на постовете в новото правителство.

Съдът остави под стража до понеделник бившия министър на финансите и икономическото развитие Игнейшъс Чомбо. На него са повдигнати обвинения в корупция.

В понеделник съдът ще обсъди възможността да го освободи под гаранция. Министърът е обвинен в разхищаване на средства, възлизащи на общо 3,6 милиона долара.

Емерсън Мнангагвa ще отслужи остатъка от мандата на Мугабе до следващите общи избори, които трябва да се състоят не по-късно от септември 2018 г.

Под стража остава също водачът на младежкото крило на ЗАНУ-ПФ Кудзи Чипангу. Чомбо и Чипангу бяха част от група, оформила се около съпругата на бившия президент Мугабе – Грейс, наречена Г40 (Generation 40) и представляваща по-младото поколение в партията.

Редица нейни членове бяха задържани от военните и полицията по обвинения в злоупотреби по време на събитията преди оставката на Мугабе на 21 ноември.

- реклама -