Хитлер

Рисунка на Хитлер бе дарена на холандския военен институт

Холандският национален институт за военновременна документация (NIOD) съобщи, че му е дарена рядка акварелна рисунка от Адолф Хитлер

На нея е изобразена кула във Виена. Дарението е от жена, чиято самоличност не бе разкрита, добави левият всекидневник „Де Фолкскранд“.

„Жената не искала такъв предмет в дома й и две холандски аукционни къщи отказвали да я продадат“, се казва в съобщението.

Според информацията, бащата на неидентифицираната жена първоначално купил картината само за 75 цента и когато се прибрал вкъщи, осъзнал, че е подписана от Адолф Хитлер“, се казва в доклада. „След месеци в процес на удостоверяване, заключението е, че това е оригинал от ръката на Хитлер“, пишат от института.

Директорът му Франк ван Врий допълни: „Не искам да звучи покровителствено, но е добре, че не се продават на търг подобни неща, съдържащи нацистки послания“.

Холандия е окупирана за около пет години от нацистите, които извършват редица жестокости, включително депортиране на повече от 100 000 евреи в лагери като Аушвиц и Собибор, където са убити. Сред жертвите е популярната холандска тинейджърка Ане Франк и по-голямата част от семейството й.

Повечето произведения на Хитлер са в частни колекции в Австрия, Великобритания, Германия и САЩ.

- реклама -