деца
сн. БГНЕС

Рискови групи: Кои деца по-трудно понасят COVID-19?

Безсимптомни носители – това обявиха лекарите за децата в самото начало на пандемията. Защото се оказа, че родителите може дори да не забележат, че детето им се е заразило. А, през това време то разпространява вируса на всички, с които контактува.

Децата обаче се разболяват от коронавирус по-рядко от възрастните, а това се дължи на особеностите на клетъчните им рецептори. 

Защо децата го хващат по-лесно, но го изкарват по-леко?

Колкото по-възрастен става човек, толкова по-голямо е подкисляването на тялото. През първите години от живота рН (киселинно-алкалния баланс) на човешката кръв е в диапазона от 7,36 до 7,44 (средно – 7,4). През всеки десет години рН на кръвта и тъканите спада. При раждането киселинно-алкалният баланс е нормален, ако няма хронични патологии и с възрастта ацидозата започва да се усилва (от лат. Acidus – кисела). С напредването на възрастта възникват предпоставки за дефеки в „работата“ на клетките, ензимните системи страдат и започва процесът на стареене.

Ето защо коронавирусът главно причинява усложнения и предизвиква възпалителни реакции в тялото на възрастни. Техният имунитет не е в състояние да се справи напълно с тежък вирус и развива каскада от възпаления в тялото, които по време на инфекцията вече има изходно ниво на хронично възпаление.

При възрастни ситуацията може да се влоши от наличието на хронични заболявания и хипоксия, ниско съдържание на кислород в организма или в определени органи и тъкани, свързано с недостатъчно кръвоснабдяване на вътрешните органи. Без пълно кръвоснабдяване метаболизмът в тъканите се забавя и рискът от усложнения при вирусните инфекции се увеличава.

Деца в риск
При децата, като правило, няма хипоксия, кръвоносните съдове са здрави, нивото на киселинно-алкален баланс на тялото е добро. Въпреки това, при хронични патологии и повишаване на киселинността при някое дете, рискът от тежко протичане на COVID-19 също се увеличава.

При коронавирусна инфекция, децата могат да получат главоболие, тъй като вирусът засяга кръвоносните съдове и също така нарушава функционирането на стомашно-чревния тракт. Обикновено има еднократно повишаване на температурата, стомашно-чревни смущения се появяват в рамките на максимум два дни. И тук всичко свършва.

Как да се предотврати?
Профилактиката е преди всичко витамини. Необходимо е да се следи нивото на витамини D, C и цинк в кръвта. Витамин D поддържа антибактериален и антивирусен имунитет. Витамин С не се задържа в тялото дълго време, бързо се консумира и евентуалният му излишък се отделя с урината след 4-5 часа. Следователно витамин С се предписва допълнително през сезона на респираторните инфекции, той също има антивирусен ефект. Предписват се и малки дози цинк, този витамин играе много важна роля в способността на имунната система да предпазва от вирусни инфекции.

- реклама -