Рисковете на професията: Астронавтите ги боли глава и не виждат добре

Уникален експеримент с участието на астронавти от Международната космическа станция и доброволци на земята помогна на американски лекари да открият уникални промени в работата на човешкото око при експерименти с екипажа на МКС, предава ТАСС.

Резултатите от експеримента доказват, че астронавтите имат замъглено зрение и страдат от непрекъснато главоболие по време на дълги мисии до станцията, пишат изследователите в научното списание JAMA Ophthalmology.

Майкъл Стенгър, лекар на космонавти в центъра за космически полети на NASA и неговите колеги се опитват от години да разберат защо се появяват проблеми със зрението. За да намерят отговор на въпросите си, учените изследват как се променят очите на доброволците, които са се съгласили да прекарат няколко седмици в легнало положение върху наклонено легло.

В експеримента си учените се надяваха да успеят да повторят условията, при които се случват промени в главата и очите на астронавтите по време на живот в нулева гравитация. Първите експерименти, обаче, показват, че проблемите със зрението и главоболието не се дължат на условията, при които живеят астронавтите.

Този неуспех в експеримента, обаче, най-вероятно се дължи на факта, че условията в МКС не са били добре възпроизведени при изследванията с хора на земята. Доброволците са живели в лаборатории, където въздухът съдържа нормално количество CO2, а не увеличен дял въглероден диоксид, както е на МКС. Също така доброволците са могли да си почиват по време на експеримента, като вдигат глава по време на хранене или ходене до тоалетната.

Коригирайки тези недостатъци, учените в продължение на месец наблюдават как се променя състоянието на очите на 11 доброволци, както и на над двадесет астронавти, които са били на МКС между 2012 и 2018 година.

По време на тези експерименти изследователите периодично измервали дебелината на ретината на окото.

„Дебелината на ретината се е променила както сред доброволците на Земята, така и сред космонавтите, а първата е станала по-дебела от тази на екипажа на станцията. От друга страна, структурата на окото не се е променила поради продължителното лежане на Земята, което често се случва при продължителен живот в космически апарат. Това означава, че възпалението на зрителния нерв се развива по различни начини в космоса и на Земята „, пишат учените.

Съществуването на тези различия, според Стенгър и неговите колеги, предполага, че проблемите с работата на очите на Земята и в Космоса се развиват под въздействието на различни механизми, чиято природа остава да бъде проучена.

Изследването им, както се надяват учените, ще помогне да разберат как да защитят екипажа на МКС и участниците в експедиции до Луната, Марс и други планети от главоболие и замъглено зрение по време на бъдещи дългосрочни полети.

- реклама -