Риши Сунак: Русия трябва да се изтегли от Украйна

Британският премиер Риши Сунак заяви на срещата на Г-20, че Русия трябва да се изтегли от Украйна и да прекрати тази варварска война, ставайки по този начин първият британски премиер, конфронтирал се пряко с руски официални представители от началото на войната. 

Риши Сунак заяви това по време на първата сесия, като критикува отсъствието на руския президент Владимир Путин на срещата на остров Бали.

„Видно е, че Путин не е в състояние да се присъедини към нас тук. Може би, ако бе дошъл, щяхме да се заемем с решаването на проблема.

А единственото решение е Русия да напусне Украйна и да се сложи край на тази варварска война“, заяви британският премиер.

Той допълни, че Великобритания отхвърля тази агресия и ще подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.

Сунак освен това порица Русия за това, че напада съседите си, че атакува градска инфраструктура и цивилно население, както и че заплашва с ядрена ескалация.

В завоалиран упрек към онези нации, които са останали неутрални по отношение на конфликта, включително Китай и Индия, Сунак подчерта, че всички страни са в по-голяма опасност поради създалия се прецедент.

„Незаконното нахлуване на Русия в Украйна има дълбоки последици за всички нас, защото подкопава основните принципи на суверенитета и териториалната цялост“, допълни британският премиер.

Още като министър на финансите Риши Сунак задели 4,1 милиарда паунда финансова помощ за Украйна, от които 2,3 милиарда като военна помощ. Сунак обеща да запази това ниво на подкрепа и през следващата година.

- реклама -