проф. Кантарджиев, легионела, вода

Риновирус е изолиран при 3-годишното дете, което почина в столична болница

Риновирус е изолиран при 3-годишното момченце, което почина след обикаляне в три столични болници. Това са установили от Националната референтна лаборатория. Вчера те са получили от „Пирогов” материал от детето. Изследването е доказало наличие на риновирус.

Риновирусната инфекция или наричана още инфекциозна хрема се причинява от т. нар. rhinovirus. За инфекциозното заболяване са харектерни секреции от носа, сълзотечение, общо неразположение, умора, липса на апетит. Вирусът е един от най-широко разпространените в света.

Здравното министерство разпореди проверка на трите болници. Според родителите детето е имало остра вирусна инфекция, впоследствие и сепсис. По думите им чакането за прием в болница с часове се оказало фатално.

От педиатричната болница, където първо отива семейството и хоспитализират детето, твърдят, че няма забавяне в лечението му. От „Пирогов” и Правителствена болница все още не коментират случая.

Проблемът започва още сутринта при първото посещение в педиатрията. За мен е много важно да се изясни причината защо детето дори не е прегледано”. Това коментира пред БТВ адвокат Христина Николова.

Според нея вероятно се касае за бездействие на медицинския екип, както и за организационен проблем – не е имало свободен лекар, който да прегледа детето.

„Ако е налице немарливо бездействие, то безспорно се касае за медицинска грешка. Ако е налице организационен проблем, то сериозно трябва да се замислим защо има толкова малко педиатри в една основна педиатрична болница”, каза още адвокатът.

„За мен не е важно само да има наказания, а да се изследват причините защо се е стигнало до тук, за да не се повтаря подобен случай. Не е целта да се анатемоса един или друг лекар”, обясни адвокатът.

По думите й е важно на проверката да присъства представител на родителите, за да може да няма нищо потулено и да се установи истината. Адвокат Николова обясни още, че делата за медицински грешки в България се увеличават, което е показател, че хората все повече търсят правата си.

„Наложително е изпълнителите на медицинска помощ да започнат да говорят с родителите и да променят отношението си към тях. Когато има допусната грешка, да не се стига до съдебни дела, защото от това печеливши няма”, на мнение е Христина Николова.

- реклама -