Римейк: Петков разговаря на 4 очи с Ковачевски утре

Седмица, след като разговаря с македонския си колега Димитър Ковачевски на 4 очи в Скопие, премиерът Кирил Петков ще направи същото утре. Но на българска почва.

Правителствата на България и Северна Македония ще проведат съвместно заседание на 25 януари в резиденция „Бояна“, съобщиха от „Дондуков“ 1.

Делегацията от Северна Македония вече кацна у нас, като Петков посрещна колегата си Ковачевски с почести на храм паметника „Александър Невски“.

В рамките на визитата премиерът Кирил Петков и неговият колега от Северна Македония Димитър Ковачевски ще разговарят на четири очи. Ще се проведат и встъпително и същинско пленарно заседание на делегациите на двете страни, посочиха още от МС.

Паралелно са предвидени заседания на четирите работни групи. Те са сформирани в областите икономика, търговия и иновации и инфраструктура, транспорт и свързаност. А също европейско сътрудничество и върховенство на закона и история.

Среща ще имат също съпредседателите на Съвместната мултидисциплинарна комисия между Република България и Република Северна Македония по историческите и образователните въпроси.

В края на съвместното заседание на двете правителства ще бъдат подписани двустранни документи, след което министър-председателят Кирил Петков и премиерът на Република Северна Македония

Димитър Ковачевски ще дадат съвместна пресконференция за представителите на медиите. В рамките само на една седмица това ще бъде второто такова събитие.

След срещата миналата седмица Кирил Петков отчете два успеха. Единият – изпратената  от РСМ нота до ООН, че името Северна Македония засяга само страната, а не географската област. Втората – възможността за пускане до 60 дни на авиолиния между София и Скопие.

- реклама -