комарите
Снимка: Pixabay.com

Рим тръгва на война с комарите заради опасен вирус

Градската управа на Рим анонсира, че ще проведе ускорена кампания за унищожението на комарите в града, след като в района имаше няколко случая, в които се появиха подозрения за заразяване с вируса Чикунгуня, пренасян от насекомите, предаде АФП.

Министърът на здравеопазването на Италия Беатрис Лоренсин разкритикува решението като прекалено закъсняло и изрази мнение, че вирусът може да се е разпространил след преливане на заразена кръв, получена от дарения. Лоренсин препоръча даренията да бъдат спрени временно, докато се изясни причината за появата на вируса.

Градският съвет излезе със съобщение по случая, като препоръча дезинфекция на някои части от града и други мерки, „в градските райони, където са регистрирани клинични случаи (на Чикунгуня)“.

Вирусът е идентифициран за първи път в Танзания през 1952 г. и представлява арбовирусна инфекция, при която заразеният получава внезапна треска (температура до 40°C), често съпроводена с болки в ставите в резултат на възникналия артрит.

Протичането на инфекцията се съпровожда и от болки в мускулите и главоболие.

Болките в ставите са много силни и обикновено преминават за няколко дена до седмица. Инфекцията се пренася от два вида комари.

- реклама -