Ричърд Гиър

Ричърд Гиър нахрани мигранти на борда на спасителния кораб Open Arms – ВИДЕО

Американският актьор Ричард Гиър лично достави хранителни продукти на испанския спасителен кораб „Open Arms”. Плавателният съд е осми ден на дрейф в Централното Средиземноморие, а на борда му се намират 121 човека, които нито една държава не желае да приеме.

„Най-накрая добра новина. Пристигна храна на „Open Arms” и имаме специален член на екипажа Ричард Гиър”, съобщават в социалните мрежи от кораба.

Гиър, който е на почивка в Италия, решил по собствена инициатива да помогне на мигрантите

На яхтата, с която е пристигнал, имало надпис „Не сте сами”.

Обществената организация Proactiva Open Arms определя позицията на европейските държави като „позорна”.

По време на две операции са спасени 124 мигранти – при едната са спасени хора на 78 мили от бреговете на Либия, а при другата – недалече от италианския остров Лампедуза. Сред мигрантите има 32 непълнолетни лица.

Неотдавна италианските власти евакуираха от кораба трима души, в това число две бременни жени.

Италия и Малта не приемат кораби на неправителствени организации, на чийто борд се намират мигранти. „Open Arms” се обърнаха за помощ към Испания, Франция и Германия, но до този момент не са получили отговор.

Правозащитната организация „Amnesty International” разпространиха изявление, в което призовават за „незабавно предоставяне на безопасно пристанище”. Според представителя на организацията Мария Серано, държавите, разположени най-близо Италия и Малта, трябва да приемат мигрантите. Тя разкритикува испанските власти, които „не са поискали официално помощ от европейските институции за намиране на решение”.

Испанските власти са категорични, че няма да приемат мигранти, тъй като Испания не била „най-безопасното и най-близко пристанище”.

- реклама -