Ричард Брансън може да е първият космически пасажер на Virgin Galactic

Ричард Брансън може да излети в космоса на борда на своя космолет Virgin Galactic като първи пътник в началото на следващата година, заяви компанията.

Компанията многократно отлага датата, на която ще отведе първите туристи извън земната атмосфера и заяви, че 600 души са се бръкнали с по 250 000 долара, за да си резервират място на борда.

От Virgin Galactic заявиха, че „очакват да се премине към следващата фаза на програмата за изпитателен полет“ през есента с два пилотирани полета.

„Ако приемем, че и двата полета покажат очакваните резултати, Virgin Galactic предвижда полетът на сър Ричард Брансън да се случи през първото тримесечие на 2021 г.“, се казва в съобщение на компанията.

Ако това се случи, събитието би проправил пътя за започване на търговски пътешествия.

Програмата е засегната от сериозни пречки, като например опустошителната катастрофа през 2014 г., причинена от пилотска грешка, което забави развитието на SpaceShipTwo.

Извеждането на туристи в космоса не е просто упражнение.

Космическият кораб ще бъде изведен във въздуха със специален самолет и стартиран на голяма височина. Секунди по-късно космическият кораб – частично самолет, частична ракета – ще запали двигателя си и ще се втурне нагоре с ускорение от 3,5 g, което означава три и половина пъти повече от гравитационната сила на Земята.

След това той ще изключи двигателя, което ще създаде усещане за безтегловност за няколко минути, докато космическият кораб достигне най-високата си точка, на около 80 километра над планетата, и след това ще започне спускането си.

Той ще кацне в Спейспорт Америка, построен в пустинята в Ню Мексико.

- реклама -