Ричард Алибегов, заведения, тестове, коронавирус

Ричард Алибегов: В момента няма абсолютно никакви мерки за бизнеса

България е единствената страна, която успя да въведе здравни мерки преди да има каквито и да е социални и икономически мерки. Това заяви в ефира на bTV Ричард Алибегов от Българската асоциация на заведенията. Той и негови колеги от бранша днес излязоха на протест.

„В момента няма абсолютно никакви мерки за бизнеса, за туристическия бранш. „60:40“ в момента е спряно, тъй като няма пари, а условията, в които се трансформира, го правят недостъпен за голяма част от бранша“, подчерта Алибегов.

По думите му „от вчера хората от нощните заведения са безработни“. Той добави, че останалите заведения се тласкат към фалит заради необходимостта да покриват 100% разходи с 50% капацитет или по-малко.

Според него при предни затваряния предварително са били обсъждани мерките за бизнеса. Този път дори само връщане на вече прилагани практики за подкрепа ще отнемат 2-3 седмици преговори с браншовите организации и поне още 45 дни чакане на нотификация от ЕС, тъй като пари в бюджета няма и трябва да се използват европейски.

Затова и „в най-добрия случай, бизнесът ще бъде обезщетен най-рано през ноември“ заяви Ричард Алибегов.

- реклама -