sn/ Pexels

Рибите могат да броят

Кръгът на животните, които са силни по математика, се увеличи с рибите, след приматите, пчелите и птиците, твърдят германски учени, цитирани от АФП.

Способността за отчитане на количество е доказана при всички гръбначни и добри при безгръбначни. Тя е много важна при търсенето на храна, избягването на хищници, избирането на партньор, придвижването в група.

Етолозите (специалисти по поведението на животните) обаче се интересуват от начина, по който действа цифровата диференциация – дали това е обикновена преценка на базата на размера, или по-фина способност за броене. От предишни изследвания е известно, че някои маймуни, папагали, гълъби, паяци и пчели могат да обработват отделна цифрова информация, което стига до решаване на прости аритметични задачи.

Опити в Института по зоология на Университета в Бон, описани в сп. „Сайънтифик рипортс“, показаха, че рибите също притежават дарба за аритметика. Експериментите са правени със зебра мбуна (вид цихлиди) и сладководен скат – по осем от всеки вид. Те са били дресирани да разпознават синия цвят като символ на събиране, а жълтия – на изваждане, с по едно. Показвани са им карти с определен брой сини или жълти форми, след това две врати, обградени с карта с друг брой форми, като само една от вратите била верният отговор. За верен отговор получавали награда – гранули или скариди. Шест мбуни и четири ската успявали често са събират и да изваждат. Мбуните овладели по-бавно упражнението.

Изследването доказва нова когнитивна способност на рибите.

Източник: БТА

- реклама -